Overleven….

IMG-20150222-WA0037

 

Ome Jaap, was die nacht weer dronken thuisgekomen, dat was niks bijzonders, vrije dagen en weekenden kon hij niet aan, hij zette ze volledig onder de drank, alsof hij het wilde conserveren, maar de waarheid was, hij kon het leven niet aan.

Op zijn werk deed hij braaf zijn taak , lopende banden vullen met flesjes, lopende banden in de gaten houden, vulmondjes bijstellen die de flesjes vulden, opruimen als de flesjes waren omgevallen en de band weer opstarten. Dagen duurden daar lang, een gevangenis zonder ramen, een klere herrie en opzichters die alleen maar konden schreeuwen als het mis ging. Maar die “gevangenis” gaf hem structuur en veiligheid. In de avond was hij moe, wassen, eten en slapen.

Feestdagen en weekenden waren anders, het oog van de opzichter ontbeerde hij. De bonk- bonkgeluiden, het geschreeuw, het gesis van een overlopende shampooketel ……… Dan kwam het verleden weer spoken in zijn hoofd, dan sliep hij uit tot het bed bijna verzadigd was van snurk, van geur, van zweet, van kreukelige lakens van nare dromen.

Dan deed hij zijn al blauw wordende poten in zijn sloffen die stonken naar schimmelkaas, dan deed hij een overhemd aan en een jasje, gaf zijn Mien een kus en was de eerste kroegganger van die dag, dan dronk hij daar zijn ontbijt en dronk zijn lunch, zijn diner en zijn slaapmutsje, dan zag hij meiden binnenkomen, die niet naar hem keken, die met het jaar mooier werden, dan beloonde hij de gokkast met muntjes, omdat de gokkast hem altijd zo prettig uitnodigde.

Dan werd hij er om twee uur in de nacht uitgegooid met een grauw en een snauw, maar hij had ondertussen wel zijn weekloon verzopen, maar werd niet bedankt. Als een zwalkend schip ging zijn weg van lantaarnpaal, naar schutting, met hier en daar een pitstop om even de zure maag te legen, maar deze keer zat zijn kunstgebit er ook weer bij.

Zijn slaapkamerdeur was weer gebarricadeerd, met een kast en hij zonk neer naast de deur, riep nog wel: “Laat me er in,” maar dat zijn lippen zo raar flapperden, daar had hij al geen erg meer in.

 

Trudy Den Herder.

Foto: Trudy den Herder.

https://zilvertje.wordpress.com/

 

8 gedachten over “Overleven….

 1. En de kroegbaas de volgende dag in zijn dikke auto weer nieuwe drank halen.
  Ik heb het meegemaakt ik heb het vak van mijn opa geleerd en moesten op vrijdag in de kroeg ons weekloon ophalen gelukkig ging mijn opa en ik gelijk weer weg maar er waren er zat die bleven hangen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, lang niet iedereen was zo sterk. Dat hele kroeggebeuren is een schandalige zaak, maar zo overleven sommige mensen wel, maar fraai is het niet, je keert je beurs om en krijgt een schop na als de kroeg sluit.

   Like

 2. Oma Jaap is dus geen gezelligheidsdrinker.
  Een gevangenis geeft wel regelmaat in het leven.
  Als hij in de nacht uit de kroeg werd gegooid met een grauw en een snauw,
  was het net of hij op zijn werk zat.
  En Mien die zat maar ondertussen achter de kast, naast een verdwaald kaboutertje.
  Een smul verhaal. Hans

  Ot. Je verzoekje ligt op de muzikale Bank voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: http://logbankje.nl

  Geliked door 1 persoon

  1. Tja, arme Jaap, zijn geld is goed, maar daarna een schop en Mien kan niet met de situatie omgaan, maar goed, die guit is gevonden, daar ben ik blij om, dankjewel voor het plaatje, en aparte keus, maar vind het zo mooi, dankjewel!

   Oh, ja, ik heb geleerd dat ze hun voetjes moeten vegen, als jij dat nou ook aanhoudt, dan worden het nette guiten.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s