De jas van een prinses….

BCSvQ29CMAE4YuU

 

Jarenlang heb ik in de psychiatrie gewerkt, bij jongeren, bij ouderen, acuut, borderline, kliniek, dagbehandeling, TBS KIP en ga zo maar een tijdje door. Als je als verpleegkundige in de psychiatrie komt werken, staat alles op zijn kop, je moet anders leren denken en een extra opleiding volgen, maar je hebt wel een plus, want waar de psychiatrie alles op de geest gooit, denkt een verpleegkundige uit de A een Algemeen ziekenhuis, twee kanten op, het kan de geest zijn, maar ook iets somatisch.

Dat anders denken ging me eerst moeilijk af, ik waste te vaak mijn handen, wilde op tijd de spoelkeuken aan kant hebben en wilde alle mensen van vitaminen voorzien. Maar op een dag had ik het in de vingers, sprak ik de taal van de psychiatrie.

Ook ging ik meer leren over nieuwe technieken, maar ook over de oude, het vastbinden in een bad, opsluiten in donkere cellen. In Haarlem bezocht ik het museum ( Het Dolhuys ) waar alle afgedankte spulletjes zijn heengebracht van de psychiatrische ziekenhuizen uit de buurt, ook de spulletjes uit het mooie museum van Duin en Bosch, nu Dijk en Duin.

Het meeste was ik getroffen door de jas, die u op de foto ziet. Vroeger kregen de mensen in een gesticht allemaal de zelfde kleding aan, je was een nummer op een zaal, of cel met gillende mensen, medicijnen om de angsten te dempen waren er nog niet. Het leven in een inrichting was 100 tot 200 jaar geleden heel zwaar, men wist niet hoe de mensen te kalmeren, gerust te stellen, te bewegen tot normaler gedrag.

De eigenaresse van deze jas, heeft de jas steek voor steek helemaal haar eigen jas gemaakt, van buiten zag je niks, maar van binnen was het een prinsessenjas.

Bij het zien van deze jas schoot ik vol, in die vreselijke naargeestige instelling had deze vrouw kans gezien, een stukje geluk te creëren…….

( Uit liefde voor alle mensen die ik heb verpleegd )

 

Trudy Den Herder.

Foto: Studio Den Herder genomen in Het Dolhuys Haarlem

11 gedachten over “De jas van een prinses….

  1. Ja, was rustgevend en goed voor eigenwaarde, een gekoesterd geheim, want het mocht niet in die jaren.

   Veel gezien en meegemaakt, maar erg mooi werk.

   Like

 1. Dankjewel Yova. Het is een jas, van buiten zwart net als wat iedereen droeg, maar van binnen had deze vrouw met kleine steekjes dit kunstwerk gemaakt, het is als je van dichtbij kijkt zo mooi, kunst, liefde, geluk, zo knap.

  Like

 2. geen eenvoudige taak Trudy

  in het Gentse museum Dr. Guislain krijg je iets dergelijks te zien..

  nu loopt er een tentoonstelling met “angst” als thema

  ik heb er een reeks foto’s gemaakt, maar zal ze toch niet publiceren

  groeten

  Geliked door 1 persoon

 3. Vond het heel mooi werk. Ja, wat bijzonder he om er in te duiken, maar ook confronterend, veel mensen in mijn familie zijn zelf patiënt ( geweest ) en dan komen zaken heel hard binnen. Bijzonder thema, ook leerzaam voor mensen die er niets van weten.

  Denk vast dat het jou ook heel erg raakt. Hartelijke groet!

  Like

 4. Kreeg een brok in mijn keel van je verhaal.
  Hoop dat de jurk van de prinses ook de aanzet is geweest om veranderingen in de zorg voor deze mensen aan te brengen. Hans

  Geliked door 1 persoon

 5. Ja, dat weet ik niet, er kwam pas verandering nadat het sommige mensen was opgevallen dat deze mensen ook ziek waren, net zo ziek, als bv iets met klachten van het hart. Daarna kwam de vraag wat helpt deze mensen, in de jaren 60 van de vorige eeuw kwamen er medicijnen die wat verlichting brachten, maar ook veel bijwerkingen hadden. Daar komt bij dat mensen soms door roeien en ruiten gaan, een helse belevingswereld hebben en als je in dat patroon past, ben je hun vijand en daar kunnen ze niks aan doen, er komen dan enorme krachten los.

  Ook is het zo dat veel leed is aangedaan door vaders, opa’s broers enz bij jonge meisjes, daar kan ook veel ellende door ontstaan waar meisjes later voor worden opgenomen en als ze dan niet praten, dan weet niemand wat hun is aangedaan, sommige dingen vreten in de ziel en beïnvloeden de geest. een wereld van ellende gaat schuil achter de deuren van de psychiatrie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s