Sterrenhemel deel 10

20180616_163543

 

Sterrenhemel deel 10 Pietertje in de grote stad.

In de chaos van die drukke wereldstad Amsterdam had hij een kamertje gevonden klein als een lade met een keukenblokje, een lavet, een nis waar zijn bed in paste en drie haken aan het plafon, waar hij zijn fiets aan ophing.

Elke drie minuten de klingeling van de tram, vaak de gillende banden met loeiharde sirene van reddingsvoertuigen, de herrie van de buren, naast, onder en boven hem. Hij had het nodig. Hij had bewust de drukte opgezocht………. De stilte in zijn vertrouwde ouderlijke huis had hij doorstaan omdat het er warm was en knus en zijn geest had afleiding, zijn flamboyante vader, zijn rotsindebranding moeder en vooral zijn kleine broertje Arend die in de moeilijkste uren hem veiligheid bood………. Zijn zieke broertje, zijn minder gelukte broertje, maar een broertje dat toch zo sterk was om anderen steun te geven, zijn hart lag bij dat broertje, nu nog steeds. Zijn gedachten dwaalden vaak weg naar die tijd, de visdagen in de polder dicht tegen de duinen aan, de zwaan, die soms kleintjes had, de geur van het pas gemaaide land. Opa die viool speelde op de veranda en oma die danste alsof ze de vuurkorf moest aan wapperen met haar lange rokken…..Het vuur uit hun ogen, zo verliefd op elkaar…..Op een oud dressoir stonden relikwieën van opa, zijn viool, zijn houtsnijwerk en de met hand geschreven manuscripten ……..

De nachten in zijn ouderlijke huis waren niet te verteren, hoe groter hij groeide, hoe angstiger hij werd, al op jonge leeftijd begreep hij dat hij er beter niet over kon praten, niemand zag wat hij zag, niemand hoorde wat hij hoorde, niemand rook wat hij rook. Op de momenten dat hij om hulp had willen vragen was zijn omgeving te druk geweest en na springtij in het gezin, had hij al begrepen dat het beter was te zwijgen…..

Zijn studie had hij niet afgemaakt, het was te druk in zijn hoofd geworden, de klap kwam op het moment dat moeder er met de nieuwe patserige buurman vandoor ging, opa was overleden en oma dement was geworden, het broertje niet meer thuis kon wonen omdat vader in een diep gat was gevallen en alleen nog maar de fles in zijn hand had na al die ellende.

Wat was er toch mis gegaan? Wat had hij niet zien aankomen? Veel zag hij wel, vooral dingen die hij liever niet zag. De man met de zeis stond centraal in zijn leven, de man die zijn leven vergalde, de man die de dood aankondigt, niemand die hem ziet, maar Pietertje zag hem al weken voor de dood intrad door huizen en gebouwen sluipen, grijnzend, grinnikend, zo van: Houd me maar eens tegen mannetje, kom maar op Pietertje, het ligt in jouw handen….. maar dat lag het niet, alleen Pietertje had dit te laat doorgekregen, gek makend was het geweest.

 

Trudy Den Herder

Wordt vervolgd. ( alle delen voor dit deel vindt u op mijn weblog, als ik nog eens de puf heb, dan link ik ze.

Foto: Studio Den Herder.

Sterrenhemel deel 1

Sterrenhemel deel 2

Sterrenhemel deel 3

Sterrenhemel deel 4

Sterrenhemel deel 5

Sterrenhemel deel 6

Sterrenhemel deel 7

Sterrenhemel deel 8

Sterrenhemel deel 9

 

5 gedachten over “Sterrenhemel deel 10

 1. Pietertje mag wel blij zijn met zijn kamertje, want in de grote stad is woonruimte onbetaalbaar.
  Iemand met een beperking kan een hele steun zijn, ze kijken vaak anders naar dingen waar je zelf in vast zit.
  De man met de zeis gaat inderdaad onvermoeibaar door, hij schept genoegen in verdriet. Hans

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, Amsterdam is nu peperduur, ook onze Zaanse huisjes zijn in prijs gestegen. Als het zo doorgaat dan kan ik het toch verkopen en dan neem ik een hutje aan zee.

   Nou, je hebt zo gelijk.

   Die rare kerel zit ons allemaal dwars, alleen bij de meeste is hij pas zichtbaar na het sluiten van de ogen, maar dan voorgoed.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s