Sint-Adelbertabdij….. Egmond.

Wat zijn er toch mooie dingen in Nederland te zien en te horen, het oude, boeit mij altijd mateloos. Helaas zijn veel boeken van mij verloren gegaan in de brand, ook het bijzondere boek dat ik had over de monniken van Egmond en het Oerij.

Maar gelukkig gaat het op de radio vaak over deze zaken en op 28 juli 2019 ging het over Adelbert, een geestelijke die naar Nederland kwam en niet zoals Bonifatius werd vermoord in Dokkum, nee, deze Adelbert werd juist geroemd en later tot heilige verklaard. De wonderen, de verhalen, de geweldige geschiedenis van alles rond die tijd in Egmond, veel is bewaard gebleven in mooie verhalen en relieken, die met liefde worden getoond en verteld door gidsen. Voor 5 euro, krijg je een rondleiding van meer dan anderhalf uur over het terrein van waar ooit de oude abdij stond en waar een nieuwe in de vorige eeuw werd gebouwd. Voor taalkundigen ook een vinger aflikkend dagje, want veel namen en woorden, krijgen door de gids hun oorsprong en betekenis verklaard.

Er is een begraafplaats van geestelijke, maar ook van ridders, er is een vlindertuin, een museum, een prachtig rustgevend wandelgebied en een boekwinkel met prachtige boeken en natuurlijk kun je er kaarsen kopen en het bier van Adelbert, met water uit zijn eigen bron.

Luister hier OVT terug wat mij aanzette tot dit heerlijke historisch en geestelijk dagje

Het mooie van het verhaal vind ik dat Adelbert zich makkelijk verstaanbaar kon maken in dat deel van Nederland, we spraken bijna de zelfde taal, het goede werk dat hij deed en dat zoveel uit de achtste eeuw na Christus is bewaard gebleven. Hij werd begraven in de duinen, maar in de tiende eeuw, groeven ze hem op en er ontstond een bron, en die bron werkt nog steeds, men dichtte wonderen toe aan het water en rond Egmond kwam men ten bedevaart.

De relieken van Adelbert zijn de bewonderen in de kapel in een kistje.

relieken

Kijken naar de relieken van Adelbert in de nieuw gebouwde kapel

 

maria

kaarsen

abdij

geloven

Het museum.

uitleg

relieken c

Foto’s: Peter en een paar van Trudy.

20 gedachten over “Sint-Adelbertabdij….. Egmond.

    1. Ja, ik vond het genieten en zoveel krijg je te horen, over de verwoesting van de abdij en hoe de abdij werd geplunderd en dat met de opbrengt van wat ze hadden gestolen de universiteit van Leiden is gesticht, bijzonder.

      Like

    1. Anne, er is daar zoveel te zien en te genieten en te verbazen, het ziekenhuis in Alkmaar heeft ook zijn verbinding met dit deel van Egmond, ze deden ook aan heelkunst en zelfs Sint Willibrord en Duin en Bos vinden hier hun ontstaan.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s