Een meisje uit 1926 werd mijn mama.

Edam, oktober 2020

Ze was zo trots op haar geboorteplaats, Edam. Maar later in haar huwelijk had ze dagelijks heimwee naar het nestje van weleer. Haar lieve moeder en vader en haar drie zusjes.

In de oorlog van 1940 1945 werd haar vader in het Oranje Hotel gezet, een gevangenis voor verzetsstrijders. Met haar moeder en haar drie zusjes bleef ze achter. Ze werkte als jong meisje bij een Joodse familie en zorgde voor de baby, Peter. Ze was dol op die mensen en op Peter. Helaas werd ook de familie weggevoerd. De angst om haar vader, de angst om Peter. Deze dingen hebben haar getekend. Jaren bleef ze zoeken naar wat er met Peter was gebeurd en het wonder, Peter heeft het overleefd. Mijn moeder overleed twee jaar geleden, maar Peter had ze gevonden. Vorig jaar was een familielid van Peter naar Edam gekomen, er werd iets onthuld, helaas heeft mijn moeder dit niet meer mee mogen maken.

Vandaag is ze jarig, dat was altijd een enorm feest, met gebak ( hadden we zelden ) met drank ( bij ons thuis werd niet gedronken ) met pepsels en blokjes kaas en de hele familie die kwam. Opa en oma bleven logeren. En het mooie was, we hadden vakantie, het was altijd herfstvakantie als mijn moeder jarig was en daar denk ik nu allemaal aan.

Waar blijft de tijd…… had ik maar eerder geweten wat ze allemaal had meegemaakt, had ik het maar beter begrepen………..

Ons gezin, mama was al 42 en had mijn broertje gekregen, Peter.

Trudy.

6 gedachten over “Een meisje uit 1926 werd mijn mama.

 1. Wat een aandoenlijk verhaal over je moeder, je lijkt veel op haar.
  Onze ouders wilde de kinderen niet belasten met de pijn van de oorlog. Hans

  @ hangen aan de trap of deurpost deed ik ook vaak, maar heb beide niet meer in huis.

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh, wat grappig, ik denk altijd dat ik op mijn vader lijk, nou ik wil dat wel op haar lijken, vond haar zo mooi. Die verhalen kwamen pas veel later en dan weten we nog niet alles.

   Wij hebben bij de keukendeur een uitsparing in de stijl boven, het helpt me enorm. Hoe gaat het nu met je? Grappig om te horen dat jij dit kent.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s