Muiderpoortstation.

Het Amsterdamse Muiderpoortstation is een spoorwegstation aan het Oosterspoorplein bij het viaduct Insulindeweg / Wijttenbachstraat in Amsterdam-Oost. Het vorkstation ligt aan de splitsing van de spoorlijnen Amsterdam – Utrecht (Rhijnspoorweg) en Amsterdam – Amersfoort (Oosterspoorweg) Het is gebouwd onder leiding van architect H.G.J. Schelling. Het station werd op 15 oktober 1939 geopend, ter vervanging van de uit 1896 daterende laaggelegen halte Muiderpoort. Door dit station, werden veel overwegen overbodig, men heeft alles opgehoogd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog fungeerde het station als instapplaats voor joden die vanuit het verzamelpunt Hollandsche Schouwburg naar kamp Westerbork werden weggevoerd. Een plaquette op het Oosterspoorplein herinnert hieraan.

Omdat het al een poosje geleden was dat hier was heb ik dit, de mooie schilderwerken, gemist, ik moet nog uitzoeken wie het maakten en ter gelegenheid waarvan, maar wilde het toch graag met jullie delen, het is een selectie omdat mijn trein al kwam. Niet scherp, met de mobiel, maar ik wil het zo graag delen, ik werd er zo blij van, op een station met zo een beladen geschiedenis.

Trudy.

Bron: deel van de tekst, I love Amsterdam.

10 gedachten over “Muiderpoortstation.

  1. Heb je ze ook gezien? Ja, ik kom er al jaren heel vaak, maar de laatste tijd even niet het het viel me op en ik werd er heel blij van. We zullen elkaar vast daar ooit elkaar gepasseerd zijn. Fijne avond!

   Geliked door 1 persoon

 1. Wat belangrijk om te delen, zeker de tekeningen die door jongeren zijn gemaakt.
  Laten we dankbaar zijn dat we in vrede leven en dat jongeren dat mogen overnemen van ons. Hans

  Geliked door 1 persoon

 2. Ja, het leed dat daar aan het station kleeft, gruwelijk. Er zijn prachtige foto’s en ook oude foto’s op internet te vinden van het station, maar ook foto’s dat je ziet dat de mensen worden weggevoerd. Gelukkig geven de tekeningen nu een beetje vreugde. Het hele verhaal van het station is bijzonder. Ja, vrede, maar was het maar overal vrede, de ellende in de wereld is vreselijk. Hoe is het met jou? Knap je al wat op? Zal je rustig aan doen? Fijne avond!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s